Antarctica

Contrasten moeten er zijn. In de vorige post was de naaldhak gigantisch en in deze post is het figuurlijke schoentje te klein. Want dit is de post waar het schoentje wringt. Ik ken namelijk maar 1 film die zich volledig afspeelt op dit continent. Een deeltje van de film Watchmen van Zack Snyder (2009) speelt zich af op de Noordpool, maar is dus niet gekwalificeerd voor mijn lijst. Spijtig genoeg moet ik me dus toch in de mantel van clichés hullen. Voor dit koude continent kon ik dan ook niets anders kiezen dan The Thing. De originele versie uit 1982 met Kurt Russel wel te verstaan, remakes zijn niet bepaald mijn dada.

The Thing speelt zich volledig af op de Noordpool in een onderzoekcentrum. Veel wordt er echter niet getoond van het continent. Dit is natuurlijk begrijpelijk aangezien alles en overal bedekt is met sneeuw. Niet echt het decor voor een leuke road film met afwisselende landschappen. Wel het ideale decor voor een ijzige horror film die je een gevoel van claustrofobie geeft. Dit omdat ontsnappen of naar de stad gaan nu eenmaal niet mogelijk is op een eiland waar amper volk woont. En hulp is lang onderweg

De film vertelt het verhaal van een monster dat de boel een beetje komt verzuren op een onderzoekscentrum op de Noordpool. Het neemt de vorm aan van zijn slachtoffers dus je weet nooit wie de dader is. En als je het weet dan is het al te laat. De special effecten zijn gedateerd (misschien een rede voor de remake, who knows?). Denk aan de oude horrorfilms met duidelijke plastic toestanden, a la Bad Taste van Peter Jackson, of aan de eerste Total Recall met Arnold Schwarzenegger.

De beklijvende sfeer die de film achterlaat op het einde blijft hangen tot lang na de aftiteling. De film is leuk om een keer te bekijken maar een rewatch heb ik hem nog niet gegund.