Zuid-Amerika

Plata o plomo?

Na een tijdje te hebben vertoefd in het hoge Noorden zaken we af naar Zuid-Amerika. Voor dit continent had ik 3 ideeën. Ik kon niet goed kiezen tussen 2 films en een serie. Mijn Zuid Amerikaanse podium ziet er als volgt uit. Plaatsen 2 en 3 zijn de geweldige films, Y Tu Mama tambien (“Alweer een road film?” hoor ik je al zuchten) en Cidade de Deus, (City of God, een film over het leven van een braaf jongetje in de gettowijken van Brazilië). Maar geen gezever meer over films. We gaan naar onze kampioen voor dit stukje proza. Op de eerste plaats een serie die over Zuid-Amerika gaat. Wat anders kan het hier zijn dan Narco’s. De verfilming van (of een deeltje ervan, aangezien we nog maar aan 1 seizoen zitten) het leven van Pablo Escobar.

De enige personen die iedereen kent van Zuid-Amerika, zijn Hugo Chavez en Lionel Messi. Oh nee wacht er was nog een persoon uit Zuid-Amerika wiens naam in het collectieve geheugen zou moeten zitten.  Die van de film met Madonna en Antonio Banderas??? Hmm ik ben de naam toch vergeten, hopelijk beginne ze niet te huilen in Argentinië (whoops too soon?).

Na deze heuse zijsprong gaan we terug op pad. In Zuid-Amerika zijn er een hele hoop landen, Op de meeste plekken spreken ze Spaans behalve in Brazilië (bedankt Portugal). De natuur is er erg divers. Je hebt er jungles (zoals in de series Narco’s te zien is), bergen en helemaal in het Zuiden zelfs gledsjers, chledjers, gleiders, gletsjers,… grote brokken ijs die schuiven. Maar Zuid-Amerika en dan vooral Colombia staat bekend voor hun expertise in drugstrafiek en laat dat nu net iets zijn waar Pablo een meester in was. In de serie zien we hoe hij het schopt van handelaar tot drugs KingPin en zelfs bijna tot politicus. Het is hallucinant. Zoals vaak op het internet is hier ook de realiteit vreemder dan fictie. De serie heeft een topcast. Het maakt gebruik van archiefnieuwsbeelden en is zeker het bekijken waard, al is het maar voor de intro song. Hier te beluisteren. De man mag dan wel een gewelddadige crimineel zijn geweest, in de serie had hij wel charisma. Tevens was hij goed (tot aan zijn dood dan toch) in wat hij deed (giving credit where credit is due).